Сьогодні в Україні за старим стилем відзначають Новий Рік, або за християнським календарем переддень свята Василя.

Тож господині витягають із комори усі найсмачніші запаси. У давнину серед наїдків мали бути і страви з особливим призначенням. Наприклад м’ясо зайця. Вірили, що воно надає спритності. А м’ясо півня – пташиної легкості. Також мало бути вдосталь свинини. Бо святого Василя вважали заступником свинарів.

Цікаво, що кутя у період Різдвяних свят в Україні готується тричі. Перший раз — на Святий Вечір. Її звуть “багатою”. Перед Старим Новим Роком кутю називають “щедрою”, а в переддень Водохреща — кутя “голодна”. Хоча на Галичині другий Святвечір — 18 січня перед Водохрещем.

Ще цього свята прийнято щедрувати, аби у новому році був гарний врожай. Цих обрядів дотримуються і сьогодні.

Завтра ж удосвіта ходять засівати. Це роблять тільки хлопці. За повір’ям, першим до хати мав прийти дужий, сповнений сил парубок.

Залишити відповідь

Ваша поштова адреса не буде опублікована. Обовʼязкові поля позначені *

Ви можете використовувати наступні HTML теги та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fifteen + one =

Очистити формуВідправити